Chronisch ziek, een taboe?

Niemand wil chronisch ziek zijn, zeker niet in de huidige tijd waarin jong, gezond en vitaal de boventoon voeren. Ben je dit niet dan hoor je er eigenlijk niet bij. Ziek zijn is niet iets om trots op te zijn of goede sier mee te maken. Wel kijken sommige gezonde mensen vol bewondering naar hoe wij er mee omgaan. Je hebt ook niet zoveel keus, het is wat het is en je zult het er mee moeten doen. Niemand is blij dat hij ziek is, daarom zijn veel chronische zieken ook zo onzichtbaar. Natuurlijk loop je niet graag te koop met je beperkingen, maar soms is het wel handig dat mensen weten dat je ziek bent en er rekening mee houden. Omdat het nu eenmaal niet op je voorhoofd getatoeëerd staat en mensen kort van geheugen zijn, moet je het vaak herhalen.

woman-73403_640

Ik chronisch ziek?
Veel chronisch zieken beseffen zelf niet eens dat ze chronisch ziek zijn. Ach je ligt elke maand een paar dagen plat vanwege migraine, maar om nu te zeggen dat je chronisch ziek bent? Of na je burn-out merk je dat je sneller moe en overbelast bent, maar om nu te zeggen dat je chronisch ziek bent? Of je moet iedere dag bloedsuikers prikken en insuline spuiten, maar chronisch ziek? Hoe kom je erbij!

Ik maakte dezelfde fout. Ik vroeg me af of ik me voldoende in kon leven in jullie situatie. Want ’s middags een dutje doen, het tempo van het hardloopclubje niet bij kunnen houden, vaak vreselijk moe zijn. Ach, dat had toch niets met chronisch ziek zijn te maken?

Erken jezelf
Ik weet vanaf mijn 16e dat ik een longaandoening heb, waarschijnlijk al mijn hele leven, maar toen werd de diagnose gesteld. Juist door naar mijzelf toe te erkennen dat ik een chronische ziekte heb, wordt mijn leven prettiger. Ik moet minder van mijzelf en gun mezelf de rust die ik nu eenmaal nodig heb. Erkennen dat je chronisch ziek bent en dit ook naar buiten toe brengen geeft rust in je leven. Je hoeft jezelf en anderen niet meer te bewijzen dat je jong, gezond en vitaal bent, want dat ben je niet. Het voordeel is dat je een goed excuus hebt om niet aan activiteiten deel hoeft te nemen waar je eigenlijk geen zin in hebt en je hoeft je niet te verantwoorden want hé ‘ik ben chronisch ziek hoor’. 😉 Zoals Johan Cruijff zou zeggen: “Elk nadeel heb zijn voordeel”.

Vind je het moeilijk om jezelf en je situatie te accepteren zoals deze is, en wil je ontdekken wat jij allemaal voor kwaliteiten en mogelijkheden in je hebt om hier beter mee om te gaan? Maak dan een afspraak voor een gratis adviesgesprek en krijg direct concrete tips om mee aan de slag te gaan.

 

Open WhatsApp
1
Stel je vraag via WhatsApp
Hallo, waar kan ik je mee helpen?