Chronisch ziek en op vakantie: 7 tips

Juist als je ziek bent, heb je behoefte aan vakantie. Even uit de sleur van alle dag, een andere omgeving, andere mensen ontmoeten. Kortom even de accu opladen. Je ziekte gaat echter gewoon mee en of je wil of niet, je zult er rekening mee moeten houden. Ik geef je 7 tips voor een geslaagde vakantie.

1. De beste tijd
Dat is voor elke ziekte en elk persoon verschillend en hangt natuurlijk ook af van de personen met wie je rekening moet houden. Voor de meeste chronisch zieken is de beste periode het voor- en najaar. Het is dan en niet te koud en niet te warm. Een bijkomend voordeel is dat als je buiten de schoolvakanties op vakantie gaat je ook nog goedkoper uit bent. Verder is het lekker rustig, je komt alleen ouders met kleine kinderen en bejaarden tegen.

2. De bestemming
Subtropische temperaturen zijn voor niemand echt gezond. Zelf floreer ik bij de gezonde berglucht. Het wandelen berg op is wel een grote inspanning, maar ik geniet gewoon wat vaker van het uitzicht.
Reizen op zich is ook vermoeiend dus ga niet te ver weg (in Duitsland heb je al hele mooie bergen, vriendelijk mensen en goede gezondheidszorg). Als je toch verder weg wil, doe er dan wat meer dagen over of ga met het vliegtuig of de trein. Je kunt dan af en toe je benen strekken. Zeker als je last hebt reumatische klachten hebt is dit erg prettig.

3. Het verblijf
Een hotel is natuurlijk heerlijk luxe, maar heeft ook beperkingen. Zo moet je voor een bepaalde tijd fris en fruitig aan het ontbijt zitten. Ook de kamer wordt schoongemaakt, met een beetje pech net wanneer jij even een ‘krachtdutje’ wil doen. Ik kies liever voor een appartement of een huisje zodat ik mijn eigen ritme aan kan houden en soms pas om 11 uur ontbijt.

4. Laat vakantie ook echt vakantie zijn
Natuurlijk wil je zoveel mogelijk zien als je in het buitenland bent, maar helaas ook leuke dingen kosten energie. Plan daarom niet teveel op een dag. Spreek ook met eventuele reisgenoten af dat je af en toe niet mee doet. Niet leuk, maar op die manier kun je wel optimaal genieten van de activiteiten waar je wel bij bent. Bedenk van tevoren wat je absoluut wil zien en wat eventueel overgeslagen kan worden.
Als je alleen achterblijft terwijl de rest lekker de hort op gaat, kun je je natuurlijk heel zielig gaan voelen. Zorg daarom voor voldoende leesvoer, films en andere dingen om te doen. Als je je tablet op laptop meeneemt, kun je alvast beginnen aan het fotoalbum van de vakantie. Vraag aan diegene die wel op pad gaan zoveel mogelijk foto’s te maken zodat je er toch een beetje bij bent. Bij mij gaat er altijd een flinke hoeveelheid tekenspullen mee, gewoon voor het geval dat.

Laat vakantie ook echt vakantie zijn

 

5. Hou je ritme vast
Vakantie betekent vaak lekker veel vet en zoet eten, de nodige alcohol nuttigen en laat naar bed. Niet slim als je toch al niet gezond bent. Probeer het binnen de perken te houden. Het leuke van het buitenland is dat er vaak ook heel veel gezonde producten zijn die je niet kent. Een prima moment om dit eens uit te proberen.

6. Medische zorg
Hoe saai ook, ik wil toch ook nog even wijzen op het belang van een goede reisverzekering en voldoende pijnstillers en een medicijnpaspoort. Vooral als je gaat vliegen of naar een niet Europees land gaat is een medicijnpaspoort belangrijk. Je moet er toch niet aan denken dat je opgepakt wordt voor drugssmokkel of je hele voorraad medicijnen in moet leveren omdat ze het niet vertrouwen.

7. Thuisblijven
Natuurlijk kun je ook lekker thuisblijven en toerist zijn in je eigen stad. Waarschijnlijk zijn er nog heel wat musea en bezienswaardigheden waar je nog nooit geweest bent. Ga eens naar de VVV in je eigen stad en vraag wat je beslist moet zien! Het scheelt een hoop geregel en is net zo leuk.

Ik wens je een hele fijne vakantie!

Zelf ga ik altijd buiten het seizoen op vakantie dus ik ben heel de zomer beschikbaar als je behoefte hebt aan ondersteuning. Bij goed weer vinden de sessies buiten plaats. Maak een afspraak voor een gratis adviesgesprek (30 min.)

Wil je meer tips ontvangen?
Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief

Open WhatsApp
1
Stel je vraag via WhatsApp
Hallo, waar kan ik je mee helpen?