De Kracht van jouw Verbeelding

Imaginatie betekent verbeelding, in je verbeelding is alles mogelijk. Je verbeelding is iets wat je dagelijks gebruikt, bijvoorbeeld als je een boodschappenlijstje maakt. In gedachten loop je door je favoriete supermarkt en ‘kijkt’ wat er in de schappen ligt en wat je nodig hebt. Als je in de supermarkt bent en je boodschappenlijstje weer eens vergeten bent, ga je in je verbeelding terug naar huis en in de tijd en schrijf je opnieuw je boodschappenlijstje. Je kijkt opnieuw in de koelkast en in de voorraadkast wat je ook al weer nodig had. Als je thuis komt, blijkt dat je inderdaad de meeste zaken van je lijstje gekocht hebt.

Uit dit voorbeeld blijkt gelijk waarom je verbeelding nog krachtiger werkt als je hem ‘tastbaar’ maakt. Door niet alleen te kijken wat je nodig hebt, maar het ook op te schrijven, vergroot je de Kracht van je Verbeelding.

Naast hele aardse en basale zaken zoals boodschappen, kun je je ook hele andere minder tastbare zaken verbeelden. Bijvoorbeeld bepaalde kwaliteiten zoals doorzettingsvermogen, moed, overtuigingskracht. Maar ook angsten en overtuigingen worden tastbaar en hanteerbaar door je verbeeldingskracht. Doordat je ze ook op een creatieve manier verbeeldt, kun je er mee aan de slag.

Tekening naar aanleiding van een imaginatie

Voor kinderen is het gebruik van hun verbeelding de normaalste zaak van de wereld. Het stelt ze in staat om te anticiperen op zaken die op hun pad komen. Kinderen hebben een grote fantasie. Ze spelen situaties na, tekenen of bouwen met lego en versterken zo hun grip op de werkelijkheid en staan steviger in hun wereld.

Als volwassene ben je dit vaak verleerd. Je bekijkt de meeste zaken vanuit je verstand en je probeert alles onder controle houden. Gevoelens worden weggeredeneerd, en wat je niet ziet of erkent dat is er ook niet.

Imaginatie stelt je in staat om weer toegang te krijgen tot je onbewuste, het terrein van je talenten, kwaliteiten en ongekende mogelijkheden. Maar ook het gebied van angsten en weggestopte emoties.

Imaginatietherapie kan op heel veel terreinen toegepast worden. Bijvoorbeeld om je jezelf te helen en alle delen die je als ‘niet goed genoeg’ hebt bestempeld opnieuw te verwelkomen.  Je gaat jezelf helen en liefhebben precies zoals je bent. Door de imaginatieoefeningen te combineren met creatieve oefeningen wordt de werking versterkt.

Het brein
In je brein zitten speciale hersencellen, spiegelneuronen,  die actief reageren op wat je je verbeeldt, denkt en waarneemt. Met behulp van je verbeelding kun je je weerbaarheid vergroten en je herstel bevorderen. Ontdekkingen in de neuropsychologie bevestigen de rol die verwachtingen en verbeelding hebben in de totstandkoming van nieuw gedrag, zowel geestelijk als lichamelijk.

Zowel in mijn individuele sessies als in de Masterclasses en de creatieve activiteiten maak ik gebruik van de Kracht van de Verbeelding. Ook in de meditatiebijeenkomsten speelt de Verbeelding een belangrijke rol.

Open WhatsApp
1
Stel je vraag via WhatsApp
Hallo, waar kan ik je mee helpen?