Ik mag niet klagen…

“Ik mag niet klagen”, antwoordt de vrouw als ik vraag hoe het met haar gaat. Dit antwoord hoor ik regelmatig en mijn antwoord is steevast: “Wie zegt dat?” Vaak heb je dat van huis uit meegekregen, ‘Niet klagen maar dragen’. “Er zijn altijd mensen die er slechter aan toe zijn.” Zo zijn er meer van die dooddoeners.

Het been van de buurman versus mijn kiespijn
Dat de buurman zijn been gebroken heeft vind ik vreselijk naar, maar dat ik kiespijn heb vind ik een stuk vervelender. De buurman zijn been houdt me bezig op de momenten dat ik de vuilniscontainer aan de straat zet. Mijn kies voel ik echter heel de dag.

Waarom klagen?
Klagen heeft een functie, soms wil je alleen je hart te luchten. Een andere keer klaag je uit onvrede, omdat zaken niet lopen zoals je wilt. En soms klaag je om het klagen. Het is goed je bewust te zijn wat je wilt bereiken met het klagen.

Het is belangrijk om voor jezelf duidelijk te weten wat je wilt bereiken met het klagen. Om te voorkomen dat je mensen van je afstoot omdat je alleen maar klaagt. Of dat je juist nooit klaagt omdat je niet wilt dat mensen je een zeur vinden.

5_opt_opt

Klaagtips

 • Je hart luchten
  Wees duidelijk in wat je van de ander verwacht. Zeg niet “Ik wil niet klagen, maar…” en vervolgens alleen maar wel klagen. Geef aan dat je je hart wilt luchten, geen oplossingen verwacht, maar wel oprechte aandacht.
  “Als ik klaag over mijn kiespijn dan weet ik zelf ook wel dat ik de tandarts moet bellen, een pijnstiller moet nemen en dat het heus wel weer overgaat. Maar op zo’n moment wil ik vooral aandacht.”
 • Om hulp vragen
  Als je wel wat van de ander wilt, bijvoorbeeld hulp bij een huishoudelijke klus, vraag dit dan.
  “Als ik in de keuken met het bestek en de borden gooi omdat ik vind dat man en kinderen met de vaat moeten helpen, is het resultaat hooguit dat ze vragen of ik de boel wel heel laat. Als ik vraag of ze me willen helpen, zullen ze mopperen maar wel doen wat ik vraag.”
 • Overdrijven
  Het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn en soms lijkt het of alles tegen zit. Dan kan het heerlijk zijn om je even ongebreideld over te geven aan een ongenuanceerde klaagzang.
  “Als ik de behoefte voel om ongegeneerd te klagen bel ik een vriendin en vraag of ik even mag klagen. Ik gooi dan al mijn boosheid en frustratie eruit en het enige wat zij hoeft te doen is te luisteren, en me vooral gelijk te geven. Ik weet het zinloos is, maar het lucht wel op! En als ik maar flink overdrijf zie ik er wel de humor van in en kan ik er samen met haar hartelijk om lachen.”

Verbeeldingssessie
Wanneer iemand jou beticht van klagen, betekent dit dat je niet duidelijk genoeg vertelt wat jouw behoeftes zijn. Wil je leren hoe je voor jezelf op kunt komen zonder een ‘zeur’ te worden? Neem dan contact op zodat we samen kunnen kijken hoe ik je daarbij kan helpen, in de praktijk, via Videobellen of telefonisch.

In dit gesprek komen de volgende punten aan de orde:

Open WhatsApp
1
Stel je vraag via WhatsApp
Hallo, waar kan ik je mee helpen?