Gastblog: Wie is de belangrijkste persoon in jouw leven?

Wie is de belangrijkste persoon in jouw leven? Je zoon of dochter? Je partner misschien? Of je vader of moeder? Echt waar?
Maar wie is er eigenlijk altijd bij je? Wie gaat er altijd mee met je op vakantie? Maar is er ook altijd als je een sollicitatiegesprek hebt? Of wanneer je bij een uitvaart bent? Wie is er altijd bij je als je verdrietig bent? Of wanneer je boos bent? Of als je je alleen voelt? Wie gaat er elke avond met je slapen? En staat ook elke ochtend weer met je op? Juist ja. Jijzelf.

Het is bijzonder dat bijna niemand zichzelf noemt, als je bovenstaande vraag stelt aan mensen. En toch speel je een belangrijke rol in je eigen leven. Wat zeg ik? Je bent de belangrijkste persoon in je eigen leven! Met stip zelfs. Je staat altijd op nummer 1. De persoon met wie je het meeste te maken zult hebben – vanaf je geboorte tot aan je sterfbed – dat ben jij zelf.

frog-1499068_1920Het is dus belangrijk dat je met jezelf door één deur kunt. Niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk. Hoe zit dat bij jou? Ben je een goede vriendin voor jezelf? Praat je tegen jezelf net zoals je tegen vriendinnen praat? Ik moet bekennen dat ik op dit punt nog wel wat kan leren. Als een vriendin van me zich rot voelt, dan stuur ik een lief kaartje en zeg ik dat ik trots op haar ben. En wanneer ik me zelf rot voel, dan zeg ik tegen mezelf dat ik me niet zo aan moet stellen. Het voelt gek om lief te zijn voor mezelf.

En toch, ik realiseer me dat het heel belangrijk is. Want hoe mooi zou het leven zijn als je jezelf volledig kan accepteren? Zie je het al voor je: geen boze woorden meer als je wat teveel gegeten hebt, terwijl je eigenlijk wilde afvallen. En niet meer afgestraft worden als je niet alle items van je to do list hebt kunnen afvinken. Geen schuldgevoel meer als je op de bank hangt terwijl je eigenlijk de was had moeten doen. Dat lijkt me wel wat!

Dus de komende tijd ga ik liever zijn voor mezelf. Als ik voor de spiegel sta ’s ochtends, dan ga ik mezelf op een vriendelijke manier begroeten. En wanneer ik me rot voel, dan zal ik zeggen dat ik trots ben op mij en dat het oké is om je af en toe rot te voelen. Ik wil nog veel meer, maar ik begin graag klein, omdat de kans op succes dan het grootst is.

Zet ‘m op, lieve Annemarie! (Dat klinkt gek, maar het is meteen een mooie oefening!) If you make friends with yourself you will never be alone.

Doe je met me mee? Laten we met z’n allen een beetje liever voor onszelf zijn!

1

Ik ben Annemarie, 31 jaar en heb kort geleden ontdekt hoe het leven werkt. Nadat ik een paar jaar geleden depressief, veel te zwaar en vooral erg ongelukkig was, ben ik mijn zoektocht begonnen naar in eerste instantie een gezond eetpatroon. Uiteindelijk weet ik nu dat er een heleboel meer meespeelt dan alleen gezonde voeding. Genieten bijvoorbeeld, dankbaar zijn voor alles wat er is en je hart volgen. En dit alles niet pas als de tijd rijp is, maar nu! Ik blog hier sinds kort over op www.happymoodhappyfood.nl. Hier hoop ik anderen te inspireren om ook gelukkig te zijn.

Open WhatsApp
1
Stel je vraag via WhatsApp
Hallo, waar kan ik je mee helpen?