Hoe begeleid jij jezelf?

Je bent gewend leiding te ontvangen van anderen, als eerste van je ouders en/of andere opvoeders. Daarna van de juffen en meesters op school, de trainers van de sportvereniging waarvan je lid bent en tenslotte van je leidinggevende op je werk. Over het algemeen is dit een heel hiërarchische manier van leiding ontvangen. Anderen bepalen wat goed voor jou is en wat je wel of niet moet doen. Ze maken hierbij gebruik van het systeem van straffen en belonen. Als je doet wat er van je verwacht wordt, ontvang je positieve aandacht, Zo niet, dan krijg je een reprimande. Vervolgens reageer jij hier ook weer op een bepaalde manier op. Misschien ben je een volgzaam type en ontvang je veel ‘beloningen’ en weinig ‘straf’, of misschien ben je juist opstandig, word je als lastig beschouwd en sta je daardoor vaak in de hoek. In ieder geval bepalen anderen wat goed en fout is.

Pubertijd

In je pubertijd ga je morrelen aan de waarden en normen die je mee gekregen hebt en krijg je de behoefte om zelf de regels te bepalen. Je leeftijdsgenoten spelen hier een belangrijke rol in, ook hier zijn er weer leiders actief of misschien ben je er zelf één. De relatie tussen jou en je leeftijdsgenoten is echter gelijkwaardiger, waardoor er meer ruimte komt voor het nemen van je eigen beslissingen. In deze periode ga je meer en meer de verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven en dat is behoorlijk spannend.

Adolescent

Als jongvolwassene wordt er nog meer een beroep gedaan op jouw zelfleiderschap. Er wordt steeds meer verwacht dat jij jouw eigen boontjes dopt en dat je jezelf begeleid. De manier waarop je dat doet heeft veel te maken met de manier waarop anderen jou tot nu toe begeleid hebben. In grote lijnen kun je stellen dat er een aantal leiderschapsstijlen zijn waarmee je te maken krijgt en die je kunt verinnerlijken. Het wordt de manier waarop je ook jezelf gaat begeleiden.

Autoritair zelfleiderschap

Als je in je jeugd veel te maken gehad hebt met autoritaire leiders, zul je deze manier van begeleiden ook op jezelf toepassen. Je geeft jezelf opdrachten en als je ze niet uitvoert straf je jezelf. Het voordeel van jezelf op deze manier begeleiden is dat je in staat bent om je doelen te behalen. Het nadeel is echter dat je te streng bent voor jezelf en het gevoel hebt te falen als iets niet lukt.

Democratisch zelfleiderschap

Mocht je in je jeugd meebeslissen over belangrijke zaken die jezelf aangingen, dan zul je in de begeleiding van jezelf ook rekening houden met alle aspecten van een beslissing. Wanneer er anderen betrokken zijn bij deze beslissingen, zul je deze ook graag tegemoet willen komen. Democratisch leiderschap is een prettige manier om met jezelf om te gaan, maar kan ook tot veel twijfels leiden. Het kan zijn dat je het moeilijk vindt om beslissingen te nemen en graag alle opties openhoudt.

Coachend zelfleiderschap

Als je een coachende manier van zelfbegeleiding hanteert, dan support je jezelf in wat je wilt bereiken en bied je jezelf troost als zaken anders gaan dan verwacht. Dit is een hele prettige en liefdevolle manier om met jezelf om te gaan.

Begeleid jezelf als coach

Laissez fair zelfleiderschap

Ben je opgegroeid met veel vrijheid en veel grenzeloosheid, dan heeft dit ook invloed op de manier waarop je met jezelf omgaat. Je stelt jezelf geen grenzen en laat het maar gebeuren. Je mist de motivatie om iets af te maken of ergens echt voor te gaan. Uiteindelijk kun je heel teleurgesteld raken in jezelf. Ook in het contact met anderen waai je met alle winden mee en kies je voor de gemakkelijkste weg.

De manier waarop je met jezelf omgaat is vaak ook de manier waarop je met anderen omgaat. Door je bewust te zijn van de manier waarop je jezelf begeleidt en daar verandering in te brengen word je niet alleen voor jezelf een prettiger mens, maar ook voor je omgeving.

Ik ben heel benieuwd of je jezelf herkent in één of meer van deze stijlen. Laat je het weten in een reactie?

Open WhatsApp
1
Stel je vraag via WhatsApp
Hallo, waar kan ik je mee helpen?