Luisteren naar je Lijf, hoe doe je dat eigenlijk?

Vaak luister je pas naar je lichaam als het schreeuwt. Schreeuwt van honger, uitputting of pijn. Het resultaat is dat je ziek wordt en lange tijd nodig hebt om te herstellen. Misschien herstelt het niet goed en moet je leren leven met een chronische aandoening.

Invloed en overgave
Sta je er weleens bij stil hoe bijzonder ingenieus je lichaam is? Het slaapt nooit, zelfs als je geest rust is je lichaam nog steeds aan het werk. Op een lagere stand, maar je hart klopt door, voedsel wordt verteerd en ook je haar en nagels groeien verder. Je geest slaapt ook niet helemaal, in je onderbewuste worden er allerlei ervaringen en emoties verwerkt tot mooie en minder mooie dromen. Lichaam en geest doen dit allemaal zelf, je hoeft er niets voor te doen. Tegelijkertijd is dat ook een frustratie, want je hebt maar weinig invloed op wat jouw lichaam en geest doen.

Natuurlijk bepaal je zelf wat je in je mond stopt, of je de auto pakt of de fiets. Maar deze invloed is heel beperkt. Zo kan ik bedenken dat ik best tegen de wind in en heuvelop kan fietsen. Ik kan al mijn wilskracht inzetten om dit te bereiken. Als mijn longen het hier niet mee eens zijn en weigeren mijn tempo bij te houden zit er niets anders op dan hiernaar te luisteren. Soms is dat heel frustrerend. Toch kun je ervanuit gaan dat je lijf heel goed weet wat goed voor je is.

Luister naar je lichaam

Luister naar je lichaam zodat het niet hoeft te schreeuwen
Echt luisteren naar je lichaam en doen wat het vraagt, maakt je leven een stuk eenvoudiger. Helaas is onze maatschappij hier niet op ingericht. Als avondmens dien je gewoon om 8:30 uur op kantoor te zitten of te zorgen dat je kinderen op tijd op school zijn. Eten doe je op vaste tijden en vaak niet wanneer je honger hebt. Weet jjj aan welk voedsel je lichaam behoefte heeft?

 

Bewegen is niet vanzelfsprekend, je moet ervoor naar de sportschool. De verleiding is groot om voorbij je grenzen te gaan met flinke spierpijn als gevolg. Bewegen doe je dan voorlopig liever niet. Tijdens de spinningles of bodypump laat je je zo opzwepen dat je in plaats van fit, uitgeput de sportschool verlaat.

Angst en spanninge hebben ook een grote invloed op ons lichaam. Je herkent vast de buikpijn bij een bezoek aan de tandarts of het houden van een presentatie. Maar ook fijne emoties voel je in je lichaam, denk aan vlinders in je buik bij verliefdheid. Vaak weet je lichaam eerder wat er aan de hand is dan je hoofd. Bij een burn-out is het vaak je lichaam dat uiteindelijk de doorslag geeft om je ziek te melden. Je kunt letterlijk niet meer verder.

Bondgenoot

Geen vijand maar een bondgenoot
Luisteren naar je lichaam kun je leren. Door regelmatig even stil te staan bij wat je voelt. Als je de kast openrukt om een snack te pakken, voel dan wat de reden is van jouw trek. Heb je echt zin in zoet of zout of eet je uit boosheid en frustratie? Als je tijdens het hardlopen merkt dat je hoofd sneller wil dan je lichaam, vraag je dan af wat daar de reden van is. Hoop je door nog even door te gaan extra gewicht te verliezen? Zijn er emoties waar je voor wegloopt? Je lichaam is het perfecte instrument om te weten hoe het met je gesteld is, niet alleen lichamelijk maar ook psychisch. Luister naar je lichaam, want het is geen vijand maar een bondgenoot.

Open WhatsApp
1
Stel je vraag via WhatsApp
Hallo, waar kan ik je mee helpen?