Rouwen om wat je nooit gehad hebt

Mijn vader
Toen mijn vader achttien jaar geleden overleed was ik erg verdrietig. Ik was vooral verdrietig over wat ik gemist had. Mijn vader was nogal afwezig. Niet omdat hij veel op reis was of altijd aan het werk. Integendeel, eerst werkte hij in ploegendienst en was overdag veel thuis. Daarna was hij veel thuis omdat hij met zijn 55e al met pensioen was. (Dat waren nog eens tijden 😉 )

Aandacht
Hoewel hij lijfelijk wel aanwezig was, had hij weinig aandacht voor zijn kinderen. Gedeeltelijk doordat mijn moeder behoorlijk dominant en aanwezig was, maar zelf deed hij ook weinig moeite een band op te bouwen. Hij ging nooit mee naar schooluitvoeringen of rapportgesprekken en bemoeide zich nauwelijks met de opvoeding. De enige keer dat hij wat zei was als mijn moeder hem vroeg: “Man, zeg jij er nou eens iets van!” Waarop hij steevast antwoordde: “Jongens, luister naar je moeder!” Dus toen hij overleed was ik vooral verdrietig over wat ik niet gekregen had.

Diagnose
Als je chronisch ziek bent en de diagnose krijgt, beland je in een rouwproces. Het kan zijn dat je al jaren loopt te tobben met vermoeidheids-  en pijnklachten en dat het lang heeft geduurd voordat de oorzaak werd vastgesteld. Als deze klachten je al lang beperkten in je doen en laten lijkt het alsof het niet zoveel uitmaakt dat jouw ziekte nu een naam heeft. In de praktijk blijkt dat echter toch tegen te vallen en krijg je te maken met verschillende emoties. Aan de ene kant is er sprake van opluchting, je stelt je niet aan er is wel degelijk iets mis. Aan de andere kant betekent de diagnose vaak dat er geen sprake van verbetering zal zijn, dat je nooit het leven zal leiden wat je je had voorgesteld.

ik mis het leven dat ik nooit (meer) zal hebben

Begrip
Vanuit je omgeving zul je niet altijd begrip krijgen voor je rouwproces. Ze begrijpen niet dat je mist wat je nooit gehad hebt. Net als ik gerouwd heb om de vader die niet kon geven wat ik nodig had.

Gemis
Voor je rouwproces maakt het niet uit of je ‘ineens’ chronisch ziek bent door bijvoorbeeld een herseninfarct of dat je al jaren ziek bent en pas later gehoord hebt wat je precies mankeert. Het gemis is hetzelfde, net als dat het niet uitmaakt of iemand overlijdt na een lang ziekbed of plotseling na een ongeval of een hartaanval.

Rouwen kost tijd en energie
Rouwen is zwaar werk, het kost veel energie en tijd om je leven dat door elkaar geschud is weer een beetje op orde te krijgen. Het kost tijd en energie om te leren accepteren dat het nooit meer zo zal zijn als dat het geweest is.

Maak een afspraak
Bij dit rouwproces kan ik je op diverse manieren ondersteunen. Neem contact op voor een GRATIS ADVIESGESPREK zodat we samen kunnen kijken wat jij op dit moment nodig hebt. Je ontvangt in ieder geval concrete handvatten waarmee je zelf aan de slag kunt.

Open WhatsApp
1
Stel je vraag via WhatsApp
Hallo, waar kan ik je mee helpen?