Waarom ik nooit een zwemdiploma heb gehaald

Ik heb nooit een zwemdiploma gehaald, werd altijd als laatste gekozen bij de gymles en mijn carrière in de zorg was een grote flop. De reden hiervoor is mijn beperking. Ik heb namelijk bronchiëctasieën, een zeldzame longziekte waarbij delen van de longen constant verwijd en geïrriteerd zijn. Waarom ik dit vertel? Niet om zielig gevonden te worden, want dat ben ik niet. Net zoals mijn klanten, die zijn ook niet zielig.

1aaNet als veel van mijn klanten hou ik geen rekening met mijn beperking en vind ik dat ik alles aan moet kunnen. Werk, kinderen en een studie combineren en daarnaast uiteraard een druk sociaal leven en sporten. Iedereen kan dat toch? Dus waarom ik niet? Ik ben heel goed in het negeren van de signalen van mijn lichaam. Ik vind mijzelf lui als ik ‘s middags een dutje doe en begrijp eigenlijk niet waarom mijn huis niet spik en span is. Vaak zijn het anderen die zich af vragen waarom ik zo loop te hijgen, mij valt het al niet eens meer op.

Niet lui, maar moe
Ik heb het eigenlijk nooit over mijn beperking, ik hou er zelf geen rekening mee en verwacht het van anderen dus ook niet. Omdat ik deze aandoening al van kinds af aan heb, weet ik niet beter. Dat maakt het er mee omgaan wel gemakkelijker, ik weet niet hoe het is om wel voldoende energie te hebben. Het heeft een hele tijd geduurd voordat ik besefte dat ik niet lui was maar moe.

Keuzes maken
In de loop van de jaren heb ik geleerd om keuzes te maken over waar ik mijn energie aan wil besteden. Dat het niet erg is om niet iedere avond iets af te spreken. Dat wandelen net zo goed een sport is als hardlopen. Ik neem vaak de auto, terwijl ik ook zou kunnen gaan fietsen. Als ik tijdens een wandeling berg op ga, geniet ik net wat vaker van het uitzicht dan anderen. Als ik moe ben doe ik een dutje.

Creatieve oplossingen
Ik weet hoe vervelend het is om niet mee te kunnen met de rest van de wereld. Om rekening te houden met je ziekte. Maar ik heb ook geleerd te genieten van wat wel kan. Op zoek te gaan naar creatieve oplossingen voor de beperkingen waar ik tegen aanloop.

Open WhatsApp
1
Stel je vraag via WhatsApp
Hallo, waar kan ik je mee helpen?