Wat jouw tekening mij over jou vertelt…

VerbeeldingVol verwachting kijkt ze me aan. Ze heeft net de tekening uit haar tas gehaald die ze naar aanleiding van onze vorige afspraak heeft gemaakt. In eerste instantie zeg ik niets, ik vraag haar hoe het voor haar was om hier mee bezig te zijn.
De teleurstelling is duidelijk op haar gezicht te lezen. “Ga jij mij niet vertellen wat deze tekening over mij zegt?”. Ik antwoord haar dat ik vooral benieuwd ben naar haar verhaal. Hoe was het om hier mee bezig te zijn? Wat heb je ervaren tijdens het tekenen? Wat zegt dit werkstuk over jou?

Wat heb jij ontdekt?
Het gaat bij verbeeldende therapie helemaal niet om wat ik vind, maar om wat je zelf ontdekt. Welke inzichten heb je opgedaan. Vond je het leuk om te doen of frustreerde het je juist? Welke kleuren en materialen heb je gekozen en waarom? Natuurlijk zijn er zaken die mij opvallen, en ik heb ook genoeg vragen, maar interpreteren van tekeningen valt niet onder verbeeldende therapie. Het werkstuk is van jou en het gaat om jouw gevoel en om de betekenis die het voor jou heeft.

Laat je niets wijsmaken
Kortom, laat je niets wijsmaken, maar wordt zelf wijs. Door je vragen en/of problemen te verbeelden worden ze duidelijker, ze worden als het ware driedimensionaal. Ze worden besproken, bekeken en gevoeld. En hoe duidelijker het beeld is hoe beter je er mee aan de slag kan.

Gratis adviesgesprek
Wil je weten of verbeeldende therapie wat voor jou is? Maak dan een afspraak voor een gratis adviesgesprek. Dat kan via Skype of in de praktijk.

 

Open WhatsApp
1
Stel je vraag via WhatsApp
Hallo, waar kan ik je mee helpen?