Het mooiste wat je kunt zijn is jezelf

Geen zin om te lezen? Dit blog is ook als podcast beschikbaar. Ik lees het blog niet voor, maar gebruik het als inspiratie voor mijn verhaal. Hoef je zelf niets te doen, alleen maar zitten en luisteren.

Je zelfbeeld is het beeld dat je van jezelf hebt. Dit hoeft niet het beeld te zijn dat anderen van je hebben. Sterker nog het beeld dat anderen van je hebben, kan sterk afwijken van het beeld dat jij van jezelf hebt.Je zelfbeeld ontstaat in interactie met je omgeving. Mensen reageren op jouw verschijning en gedrag en reageren daar op een bepaalde manier op. Ze fungeren als spiegel en daaraan ontleen jij je zelfbeeld. Dat beeld kan heel anders zijn dan het beeld dat jij van jezelf hebt. Het kan er ook voor zorgen dat je je niet begrepen voelt.

Zelfbeeld
Tot ongeveer je tweede verjaardag ben je je totaal niet bewust van jezelf. Je denkt dat jij en je omgeving één zijn. Rond je tweede verjaardag verandert dat. Je ontdekt dat je  los staat van je ouders en dat je van ze gescheiden kan worden. Dit uit zich vaak in eenkennigheid en verlatingsangst. Dit is ook de periode waarin je een beeld van jezelf gaat vormen. Je omgeving speelt hier een grote rol in. Ze plakken als het ware etiketten op je, bijvoorbeeld jongen, meisje, lief, ondeugend, gehoorzaam, druk, stilletjes. Dit is een vorm van hypnose. Je krijgt ingeprent hoe je bent en je bewustzijn is nog niet ontwikkeld genoeg om onderscheid te maken tussen waar en niet waar. Dus als er tegen je gezegd wordt dat je mooi en lief bent, geloof je dat. Als je verteld wordt dat je druk en vervelend bent, geloof je dat ook.

Verandering
Je zelfbeeld is aan verandering onderhevig. Met hoe meer mensen je in contact komt, hoe meer feedback je krijgt over hoe je volgens anderen bent. Vaak ga je je daar ook naar gedragen. Het resultaat is dat je steeds meer vervreemd raakt van wie je werkelijk bent. Het beeld dat anderen van je hebben, kan totaal verschillen met hoe jij je diep van binnen voelt. Dit kan ervoor zorgen dat je je heel eenzaam gaat voelen en de verbinding met anderen en jezelf kwijtraakt.

Zijn wie je bent.

Onzekerheid
Zelf ben ik heel lang onzeker geweest en ik ging ervan uit dat anderen mij ook op die manier zagen. Het tegendeel bleek echter waar. Mensen dachten dat ik heel zelfverzekerd en assertief was. Zonder dat ik het zelf in de gaten had, bleek ik mezelf achter dat beeld verstoppen. Het was mijn strategische zelf die ik liet zien. Ik was me daar helemaal niet van bewust. Het was een manier om mezelf te beschermen. Als ik mijn kwetsbare, onzekere, verborgen zelf liet zien, dan werd ik daarop afgerekend. Daarom trok ik mijn harnas aan en liet mijn omgeving geloven dat ik zelfverzekerd en assertief was. Dit gebeurde overigens onbewust. Toen ik besefte hoe ik op anderen over kwam voelde ik me in eerste instantie gevlijd. Zelfverzekerd en assertief wilde ik wel zijn, dus ging ik me steeds meer zo gedragen. Hiermee ontkende ik echter ook een deel van mijzelf. Het onzekere deel, het deel dat behoefte had aan erkenning, aan zachtheid, aan liefde en waardering. Het zorgde ervoor dat ik me heel erg eenzaam voelde. Ik voelde me niet gezien, omdat ik mezelf niet echt liet zien.

Zijn wie je bent
In de loop van de jaren is mijn zelfbeeld steeds meer in overeenstemming gekomen met wie ik werkelijk ben. Mijn strategische zelf en mijn verborgen ik zijn samengesmolten met mijn authentieke zelf. Dit ging niet vanzelf, het was een hele ontwikkelingsweg. De opleidingen die ik deed om anderen te helpen, zorgden ervoor dat ik vooral mezelf hielp. Net als veel therapeuten vond ik het in eerste instantie gemakkelijker om met anderen bezig te zijn. Als therapeut ben jij het gereedschap waarmee je werkt dus om anderen te helpen, moest ik eerst mezelf helpen. Ik ben blij dat ik mezelf deze ontwikkelingsweg gegund heb en ik doe niets liever dan jou ook te helpen in het proces om steeds meer jezelf te zijn. Je te laten zien dat je waardevol en prachtig bent, precies zoals je bent. Dat je al je angsten, om niet aan de verwachtingen van anderen te voldoen, achter je mag laten.

Wil je meer weten over mij en mijn werkwijze?

Maak een afspraak voor een intakegesprek via 06-2502503, of stuur een mail naar welkom@liavandenberg.nl.
Na dit gesprek besluiten we samen of het zinvol is om vervolgsessies te plannen.

Open WhatsApp
1
Stel je vraag via WhatsApp
Hallo, waar kan ik je mee helpen?