Ruim je kelder op!

Geen zin om te lezen? Dit blog is ook als podcast beschikbaar. Ik lees het blog niet voor, maar gebruik het als inspiratie voor mijn verhaal. Hoef je zelf niets te doen, alleen maar zitten en luisteren.

Je onderbewuste is als een kelder waarin alles wat je ooit hebt meegemaakt, is opgeslagen. Net als bij de kelder van je huis ontdek je van alles wat je (bijna) vergeten was. Herinneringen die heftige emoties oproepen. Onnodige angsten of weggestopt verdriet. Maar ook onontdekte of niet ontwikkelde kwaliteiten en talenten.
Je dagelijkse bewustzijn doet er alles aan om de deur naar die kelder dicht te houden. Het wil je beschermen tegen de heftige emoties die een grote opruiming teweeg kan brengen. Het resultaat hiervan is dat je onderbewuste van alles ervaart, maar het niet thuis kan brengen omdat de deur stevig op slot wordt gehouden.
Iedere keer wanneer je langs die deur loopt, voel je van alles in je lichaam. Je hoort misschien zelfs vreemde geluiden of een ondefinieerbare lucht prikkelt je neus. Je hoofd roept echter: “Nee hoor, niets aan de hand!” en je gaat verder met je leven. Toch blijft er iets knagen. Iedere keer als je in de buurt loopt van deze gesloten deur denk je, wat is dat toch dat er zo stinkt en slinks fluistert?

Wat is dat toch dat er zo stinkt en slinks fluistert?

Verlangens en dromen
Het is niet alleen rotzooi wat er in die kelder ligt. Vaak liggen er ook verlangens en dromen. Passies die diep weggeborgen zijn, omdat je omgeving je vertelde dat het onmogelijk is om te doen wat je echt wilt. Dromen die nooit het daglicht zagen, omdat je je liet overtuigen dat dit voor jou niet weggelegd was. Kortom, er is ook veel moois te ontdekken in de kelder van je onderbewuste.

Mijn kelder
Als ik kijk naar mijn eigen kelder dan lagen daar nare herinneringen uit mijn kindertijd, over gepest worden op school en het gevoel volledig mislukt te zijn. Heftige gevoelens die ik jaren weggestopt had, maar en die mijn leven op een negatieve manier beïnvloedden. Ze zorgden ervoor dat ik me afhankelijk opstelde en niet echt mijn eigen keuzes durfde te maken.

Vergeten kwaliteiten en talenten
Het opruimen van mijn kelder was niet gemakkelijk. Het kostte bloed, zweet en tranen, maar ik ben zo blij dat ik het heb aangedurfd. Ik heb namelijk niet alleen veel rotzooi opgeruimd, ik heb ook delen van mezelf teruggevonden die ik vergeten was. Hoe leuk in het vind om creatief aan de slag te gaan, zonder dat het direct een kunstwerk hoef te worden. Hoe fijn ik het vind om verhalen te vertellen, ik heb zelfs een boek geschreven. Ik durf nu in het openbaar te zingen en te dansen, ook al voldoet het niet aan de eisen voor een schoonheidsprijs. Kortgezegd heb ik mijzelf, mijn diamant teruggevonden in mijn kelder. Ik weet dus uit ervaring wat een klus het is om je kelder op te ruimen. Maar ik weet ook hoeveel het je oplevert. Hoe fijn het is om jezelf te accepteren precies zoals je bent en het leven te leiden dat jij wilt.

Je hoeft het niet alleen te doen!
Wil jij ook je kelder opruimen en ontdekken welke schatten onder alle rotzooi verborgen liggen? Neem contact op voor een gratis videogesprek en we bespreken samen hoe ik je daarbij kan helpen.

Open WhatsApp
1
Stel je vraag via WhatsApp
Hallo, waar kan ik je mee helpen?