Suprizo helpt Adora van haar sombere bui af

Suprizo, het spookdiertje uit mijn boek ‘Een huis vol emoties’ is een heel gevoelig aapje dat vaak precies aanvoelt wat iemand nodig heeft. Zo helpt hij Adora in deze fabel het leven weer wat zonniger in te zien.

Mistroostig staart Adora door het keukenraam de tuin in. Het is herfstig en guur, de meeste planten zijn uitgebloeid. De verdorde bloemen laten hun kopjes hangen.
’Precies hoe ik me voel,’ zucht ze.
Moedeloos kijkt ze naar de afwas van een paar dagen. De ramen moeten nodig gezeemd en de wasmand puilt uit. Ze zucht nog eens diep.
‘Eerst maar koffie.’
Ze drukt op de knop van het luxe koffiezetapparaat dat Sjoerd heeft achtergelaten. Er zitten zoveel knoppen en mogelijkheden op dat het haar duizelt. Het enige wat ze wil, is een sterke, warme, zwarte bak koffie, zonder liflafjes. In gedachten ziet ze Omi voor zich. Die maalde de koffie nog ouderwets met de koffiemolen, stevig tussen haar knokige knieën geklemd.
‘Mannen moeten zijn als koffie,’ zei ze dan. ‘Goed, warm en sterk.’
Adora was er ondertussen wel achter gekomen dat Sjoerd niet aan die kenmerken voldeed, althans niet voor haar. Ze schudt haar hoofd om de mistroostige gedachten eruit te schudden.
‘Kom op, genoeg geklaagd, eerst koffie en dan aan het werk.’
ONTKALKEN VEREIST. De oranje letters op het koffiezetapparaat schreeuwen haar beschuldigend toe.
‘Ja, ja,’ sputtert Adora.
Ze drukt ongeduldig op het knopje en ziet hoe het zwarte vocht, veel te langzaam naar haar zin, in het laatste, schone kopje stroomt.

‘Het zit je ook niet mee he?’ klinkt het uit de deuropening.
Verrast kijkt ze op.
‘Suprizo, jij bent er vroeg bij.
Suprizo is een spookdiertje, een klein aapje met ogen als schoteltjes. Oorspronkelijk komt hij uit de Filipijnen en houdt, net als Adora, niet van de nattigheid en kou van het najaar. Suprizo haalt zijn schouders op en kijkt haar met zijn grote ogen onderzoekend aan.
‘Wat is er aan de hand?’
‘Ach, gewoon…’
Suprizo loopt naar haar toe en met zijn lange knokige vingers pakt hij haar hand.
‘Kom,’ zegt hij. ‘Ik weet iets dat helpt tegen die sombere buien.’
Hij trekt haar mee naar de sofa in de huiskamer en gebiedt haar om lekker op de sofa te gaan liggen. Adora stribbelt voor de vorm nog even tegen, maar al snel geniet ze van de zorgen van Suprizo. Hij dekt haar toe met een warme zachte deken en raakt met zijn lange gevoelige vingers voorzichtig haar handpalmen en de onderkant van haar voeten aan. Vervolgens beroert hij steeds andere punten op haar hoofd. Adora voelt de spanning uit haar lichaam wegvloeien en de mist in haar hoofd trekt op. Ze geniet van de aandacht en liefdevolle aanraking van het kleine spookdiertje. Na een klein uurtje zegt hij:
‘Zo, beter dan koffie, of niet soms?’
Adora haalt diep adem en komt met enige moeite terug in het hier en nu. Ze voelt zich heerlijk ontspannen en verkwikt.
‘Ooo, ik weet niet wat je precies gedaan hebt, maar ik voel me fantastisch. Alsof je grote schoonmaak in mijn hoofd hebt gehouden.’
‘Mooi zo,’ Suprizo kijkt haar voldaan aan.
‘Ga jij dan nu maar grote schoonmaak in de keuken houden dan kan ik me nu onder dit dekentje nestelen.’
Ze staat op en onmiddellijk neemt Suprizo het voorverwarmde plekje in. Adora legt liefdevol het dekentje over het aapje en vertrekt fluitend naar de keuken. Ze maakt er zelfs een paar danspasjes bij. Als ze met haar handen in het afwaswater staat, ziet ze een waterig zonnetje tussen de wolken doorkomen. De sombere buien zijn niet alleen uit haar hoofd verdwenen, ook buiten ziet de wereld er ineens een stuk lichter uit.

Ook behoefte aan een moment voor jezelf? Boek dan een Access Bars sessie en ervaar rust en ruimte in je hoofd en in je lijf. Voor het maken van een afspraak kun je een berichtje sturen via de WhatsApp knop op deze pagina. Bellen kan natuurlijk ook 06-25025032

Open WhatsApp
1
Stel je vraag via WhatsApp
Hallo, waar kan ik je mee helpen?