De strijd tussen hoofd en hart

Het is prachtig weer. De zon schijnt. Het is niet te warm maar ook niet te koud. Je bent vrij dus niets houd je tegen om volop te genieten. Maar, je voelt je helemaal niet blij en gelukkig. Je hoofd wil hier echter niets van weten. Alle omstandigheden voor een perfecte dag zijn aanwezig, wat zeur je nou? Je hart zegt niets meer, maar het verdrietige gevoel blijft, sterker nog het wordt erger. Hoe je hoofd ook blijft roepen wat een fantastische dag het is, je gaat je steeds neerslachtiger voelen.

Andersom kan ook. Het stortregent, je moet boodschappen doen en je fiets heeft een lekke band. Alle reden voor je hoofd om je te vertellen dat je ongelofelijk baalt. En je hart? Dat volgt, want je hoofd is de dominante partij in deze relatie. Als je goed luistert hoor je het misschien nog zachtjes zingen, want je hart vindt het wel gezellig, dat getik van de regen op de paraplu. Alles ruikt ook zo lekker fris! Je hoofd wil er echter niets van weten, regen is waardeloos, net als boodschappen doen en een kapotte fiets.

Hoofd versus hart
Gedachten en emoties zijn als hoofd en hart, onderdelen van één lichaam. Ze kunnen niet zonder elkaar, maar vaak ook niet met elkaar. Soms zijn ze het roerend met elkaar eens en ervaar je flow. Vaker gedragen ze zich echter als ruziënde kinderen. Aan jou de taak om te bemiddelen.

Eigen aanpak
Hart en hoofd zijn beiden even waardevol en hebben hun eigen kwaliteiten en tekortkomingen. Je houdt van allebei evenveel. Ze vragen wel hun eigen aanpak. Vaak neemt je hoofd het voortouw en hobbelen je emoties er achteraan. Op andere momenten loopt je hart voorop. Je hoofd is niet zo volgzaam en blijft roepen dat je de verkeerde kant op gaat.

Loslaten en omarmen
Bemiddelen tussen hoofd en hart. Hoe doe je dat? Zoals ik al vertelde, vragen ze beiden een andere aanpak.

  • Je hoofd heeft het nodig om al die gedachten los te laten. Besteed er niet te veel aandacht aan. Laat het maar praten en glimlach er eens vriendelijk naar.
  • Je hart heeft het juist nodig dat er naar geluisterd wordt. Het heeft niet zo’n grote mond en wordt vaak genegeerd. Geef het de aandacht die het nodig heeft. Luister, koester het, laat het voelen wat het voelt en accepteer dat het niet altijd in overeenstemming is met je hoofd.

Je zult merken dat het oplucht en dat hoofd en hart op deze manier weer in balans komen. en he Doe dan mee met de online training ‘Emoties als wegwijzers’ . Op

Voor meer informatie of het maken van een afspraak kun je bellen naar 06-2502503, of mailen naar welkom@liavandenberg.nl

Open WhatsApp
1
Stel je vraag via WhatsApp
Hallo, waar kan ik je mee helpen?