Speldenprikken doen ook pijn!

Je kent ze vast wel de verbale speldenprikken die uitgedeeld worden. Vaak onder het mom van een grapje, soms als een dubbelzinnig compliment en vaak ook nog ‘voor jouw bestwil’. Je lacht er om, of je maakt een hardere grap er overheen. Alles om niet te laten zien dat je gekwetst bent.

Hoewel het ‘maar’ speldenprikjes zijn, voel je ze wel en ze zijn heel venijnig. Het prikken zelf is maar een paar seconden, maar de napijn kan nog uren duren. Hoe vaker je met dit soort ‘kleine’ beledigingen en oordelen te maken krijgt hoe pijnlijker de plek wordt.

Zelfbescherming

Om jezelf te beschermen kweek je een eeltlaag. Een laag om de beledigingen niet langer te voelen. De wond eronder is echter niet genezen en kan gaan etteren en ontsteken. Het resultaat is dat je last krijgt van allerlei vage klachten. Je voelt je regelmatig verdrietig, boos of angstig en je hebt geen idee waarom. Het kan ook effect hebben op je lichamelijke gesteldheid. Hoofdpijn, buikpijn, algemene malaise. En, bij het blijven negeren van je gevoelens, kan het zelfs uitmonden in een chronische ziekte of depressie.

De eerste stap

De eerste stap uit deze vicieuze cirkel is het toelaten van de pijn. Dit is een hele spannende stap, want het verergert in eerste instantie de pijn. Het is als jodium in de speldenprikken gooien. Maar net als jodium werkt het toelaten van de pijn desinfecterend en voorkomt het dat de wond gaat ontsteken. Bij een gekwetstheid voorkomt erkennen van de pijn dat een relatie stuk loopt door iets wat een relatief klein voorval lijkt te zijn.

De tweede stap

De tweede stap is om uit te spreken naar jezelf dat de ander jou gekwetst heeft, met een opmerking of met zijn gedrag. Let op! Je spreekt het uit naar jezelf. Het gaat er in dit proces namelijk niet om dat de ander zich gaat verdedigen, zijn gedrag aanpast of zijn excuus aanbiedt. Het gaat erom dat jij aan jezelf toegeeft dat je gekwetst bent. Hierdoor haal je de eeltlaag weg en kom je bij de wondjes die er zijn.

De derde stap

De derde stap is om de ander te vergeven. Het mooie is dat je hiervoor de ander niet nodig hebt. Die is zich vaak helemaal niet bewust van de impact die zijn woorden of gedrag op jou hebben. Om de ander te vergeven is het niet nodig dat deze schuld bekent of boete doet, het gaat namelijk om jouw gevoelens. Vergeving zorgt voor de genezing van de wond.

Je hoeft het niet alleen te doen

Als hypnotherapeut heb ik veel te maken met mensen die als ‘speldenkussen’ zijn gebruikt. Maar ook mensen met diepe steekwonden of gezwellen vol vuil komen naar mij toe. Met behulp van hypnose omzeilen we de beschermende eeltlaag waardoor er heling op een dieper niveau plaats kan vinden. De erkenning van wat ze is aangedaan is hierbij een ongelofelijke belangrijke stap. Pas als het vuil verwijderd is kan er vergeving en heling plaatsvinden.

Voel jij je af en toe ook net een speldenkussen en wil je deze wonden helen en voorkomen dat je als speldenkussen gebruikt blijft worden? Neem dan contact met me op voor een gratis kennismakingsgesprek om te onderzoeken hoe ik jou kan helpen.

Open WhatsApp
1
Stel je vraag via WhatsApp
Hallo, waar kan ik je mee helpen?