Wordt de regisseur van je eigen leven

Geen zin om te lezen? Dit blog is ook als podcast beschikbaar. Ik lees het blog niet voor, maar gebruik het als inspiratie voor mijn verhaal. Hoef je zelf niets te doen, alleen maar zitten en luisteren 😉 Je kunt hem beluisteren via deze link.

Ken je dat? Je zit op de bank een spannende film te kijken en je wordt helemaal in het verhaal gezogen. Het regent en stormt, de avond valt en het is stil op straat. Er klinkt onheilspellende muziek en de hoofrolspeelster loopt met snelle stappen over het trottoir. Ze kijkt snel van links naar rechts en maakt aanstalten om over te steken. Dan klinkt ineens het geluid van gierende banden….

Vechten of vluchten?

Grote kans dat je ondertussen je hart in je keel voelt kloppen en je spieren gespannen zijn om te vechten of te vluchten. Een deel van jou weet dat het niet echt is, dat is het bewuste gedeelte van je brein. Je onderbewuste beschouwt de film als echt en reageert daar direct op. Het maakt je lichaam klaar om te overleven. Hoewel je vanuit je bewuste mind weet dat het een film is, gelooft je onderbewuste dat er sprake is van levensgevaar.

Neem afstand

Wat bij een spannende film of een spannend boek helpt om de angstige gevoelens te reguleren, is afstand nemen. Even naar de keuken en wat te drinken inschenken, een opmerking maken tegen je huisgenoot of een bezoek aan het toilet, halen je uit de hypnose die de film oproept. Want dat is namelijk wat er gebeurt, je bent gehypnotiseerd door de film. En, hoewel je weet dat het niet echt is, het voelt wel zo. Zeker omdat je lichaam op de situatie reageert.

Net als in de film

Tijdens een hypnosesessie gebruik ik vaak de metafoor van de film. In hypnose ga je terug naar het moment dat je te maken kreeg met een situatie die angst opriep. Je beleeft de situatie opnieuw, maar nu als film waarbij jij niet alleen de hoofdrol speelt, maar ook de regie in handen hebt. Jij kan de film maken zoals jij hem wilt hebben. Je kunt jezelf groter maken en de ‘vijand’ kleiner. Je kunt licht laten schijnen waar het donker is en je kunt er als regisseur van een afstandje naar kijken. Hierdoor verandert de situatie niet, we kunnen het verleden nu eenmaal niet veranderen. Wat wel verandert is de manier waarop jij ernaar kijkt. Net als bij een spannende film gaat de lading ervan af. De tweede keer dat je naar een thriller kijkt, is hij vaak een stuk minder eng omdat je weet wat je kunt verwachten. De keren daarop zal je steeds minder emoties ervaren tijdens het kijken naar de film. De film blijft hetzelfde, maar jouw ervaring verandert.

Regressie

Soms is de oorzaak van jouw angstgevoelens moeilijk te achterhalen. Je onderbewustzijn heeft het diep weggestopt om jou te beschermen. Het is er echter nog wel. In hypnose kun je met behulp van regressie de oorzaak van je gevoelens achterhalen en oplossen, zodat je angsten je niet langer beperken om te leven zoals jij dat wil.

Open WhatsApp
1
Stel je vraag via WhatsApp
Hallo, waar kan ik je mee helpen?